CNG naša budúcnosť na cestách

Vízia našej spoločnosti CNG Slovensko s.r.o.

Náš spoločný cieľ

Našou víziou je v prvej etape postaviť CNG plniace stanice v mestách nad 20 000 obyvateľov a následne zahusťovať sieť CNG plniacich staníc. Cieľom je aby sme všetci mohli jazdiť ekonomicky a zároveň ekologicky.

Našu cestu sme začali v roku 2013 kedy sme sa oboznamovali s výhodami CNG. Naša osobná skúsenosť s prechodom vozového parku na pohon CNG + používanie osobnej CNG stanice nás viedlo k ďalšej téme = výstavba verejných CNG plniacich staníc. Víziu sme začali napĺňať v roku 2019 kedy sme postavili našu prvú verejnú CNG plniacu stanicu v Liptovskom Mikuláši.

Čo ponúkame

  • Výstavba CNG plniacich staníc
    • výstavba verejných CNG plniacich staníc - sieť CNG Slovensko
    • výstavba firemných/osobných CNG plniacich staníc
  • Predaj CNG továrensky vyrábaných vozidiel
    • predaj nových CNG vozidiel
    • predaj jazdených CNG vozidiel
    • predaj CNG malej komunálnej techniky
  • Poistenie a financovanie CNG vozidiel
  • Technické poradenstvo pri aplikovaní CNG v doprave

Ekonomická úspora CNG

1 kg CNG = 1,4 m3 zemného plynu
1 kg CNG = 1,5 l benzínu
1 kg CNG = 1,3 l nafty
1 kg CNG = 1,9 l LPG

Presné údaje prepočtu jednotlivých palív na KWh nájdete v sekcii "Prečo CNG" - "Aké je porovnanie 1 litra benzínu, nafty, LPG s 1m 3 zemného plynu?"

Cena nového originálneho CNG vozidla je porovnateľná s cenou naftového vozidla (VW Group). Od prvého kilometra jazdy na CNG vozidle je úspora cca 30 – 40% oproti naftovému vozidlu, 40 – 50% oproti benzínovému vozidlu. ( pri výpočte úspory je potrebné zohľadniť aktuálnu cenu pohonných látok )

Ceny PHM sa menia každým dňom, avšak ceny CNG sú stabilné = 1,198€/kg

CNG má oktánové číslo 130, z toho vyplýva kultivovaný chod motora a aj to je príčina predĺženej životnosti motora. Bezproblémový studený štart, nízke prevádzkové náklady a pod.

Vypočítajte si Vašu úsporu s CNG
 

Najekologickejšia forma dopravy


Pohon CNG je v dnešnej dobe najekologickejšia forma dopravy s ohľadom nie len na prevádku vozidla ale aj na celú ekologickú stopu vozidla. Ekologická stopa: výroba, prevádzka, likvidácia/recyklácia vozidla.

Pri spaľovaní CNG uniká do ovzdušia, v porovnaní s naftou alebo benzínom, výrazne menej škodlivín, oxidov dusíka NOx, oxidu uhličitého CO2, pevných častíc a karcinogénnych látok. Pri porovnaní CNG s klasickými ropnými palivami podla normy EURO 6, dosahuje CNG výrazné zníženie exhalátov:
o 30 % menej emisií CO 2
o 70 % menej emisií NO x
o 95 % menej emisií pevných častíc ( sadze )

O škodlivosti vylučovaných emisií sa dočítate v našom článku.

Zemný plyn je obnoviteľným zdrojom energie, dokazuje to aj technológia "Power to Gas", výroba biometánu z komunálneho odpadu, výroba biometánu z bioplyniek. (články pripravujeme).


CNG plniaca stanica v Liptovskom Mikuláši


V lete 2019 sme pre Vás uviedli do prevádzky verejnú CNG plniacu stanicu v Liptovskom Mikuláši ako súčasť čerpacej stanice ČS Green. Všetky podrobnosti o CNG verejnej stanici nájdete v sekcii "Kde natankujem"
CNG stanica je samoobslužná, otvorená nonstop.

 

Čo sme pre Vás pripravili

Zo stále narastajúceho záujmu o CNG sme nesmierne nadšení a napĺňa nás to energiou pre ďalší rast na Slovensku.
V roku 2019 sme pre Vás pripravili:

  • CNG plniacu stanicu v Liptovskom Mikuláši,
  • marketingové materiály,
  • web www.cngslovensko.sk,
  • facebook www.facebook.com/CNGSlovensko,
  • Instagram www.instagram.com/CNGSlovensko,
  • reprezentačné CNG vozidlá,
  • dovoz CNG vozidiel zo švédskeho trhu na Slovensko,
  • financovanie a poistenie CNG vozidiel,
  • komplexné informácie o využití CNG v doprave,
  • servis CNG vozidiel v Liptovskom Mikuláši.


Aká je podpora od štátu

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR chce pomôcť aj rozvoju stlačeného zemného plnu. Vyplýva to z Revízie a aktualizácie Národného politického rámca pre rozvoj trhu s alternatívnymi palivami, ktorú rezort predložil do pripomienkového konania.

  • V rámci opatrení sa spomína aj priama podpora na nákup, respektíve prestavbu vozidiel s alternatívnym pohonom, ako aj podpora výstavby, prestavby či rekonštrukcie čerpacích staníc.
  • Oslobodenie alebo zníženie spotrebnej dane zo zemného plynu v prípade stlačeného, ako aj skvapalneného zemného plynu
  • Dočasné oslobodenie od platieb diaľničného mýta pre vozidlá na pohon CNG alebo LNG do roku 2025.
  • Porovnávanie jednotkových cien alternatívnych palív, uplatňovanie zásad zeleného verejného obstarávania pri nákupe vozidiel na alternatívny pohon, ale aj zavedenie zrýchleného odpisu vozidiel s alternatívnym pohonom či zahrnutie problematiky alternatívnych palív do všetkých relevantných stratégií a politík štátu.
  • Štátny projekt FUELCNG - plánované CNG/LNG plniace stanice na diaľničných odpočívadach


Čo pre Vás pripravujeme v roku 2020


V roku 2020 pripravujeme výstavbu ďalších 2 CNG plniacich staníc. Ich lokality zverejníme po získaní právoplatného stavebného povolenia. Našou snahou je zapojiť aj všetkých Vás, ktorí máte záujem urýchliť výstavby CNG plniacich staníc či už pre fyzické osoby v občianskom združení alebo právnických osôb v asociácii. Pre podnikateľov pripravujeme aj formu franšízy.
Dúfame, že aj takto otvoríme dvere záujemcov o rozšírenie povedomia CNG na Slovensku.

Celkové zhrnutie


Našim cieľom je v pvom rade rozširovať povedomie o CNG v doprave, postaviť čo najviac CNG plniacich staníc v čo najkratšom možnom čase, aby sme všetci mohli jazdiť ekonomicky a zároveň ekologicky. Apelujeme aj na Vás záujemcov, čitateľov, fanúšikov ale aj kritikov, aby sme spoločne budovali širokú spoločnosť CNG.  V krátkom čase preto vytvoríme platformy ako občianské združenie, asociácia a franšíza.

Jednoduchým zdieľaním článku, kúpou CNG vozidla, odporučením CNG známemu môžeme v krátkom čase všetci spoločne jazdiť výrazne lacnejšie a zároveň ekologicky.

Akýmkoľvek Vašim zapojením sa do nášho spoločného projektu pomôžete rýchlejšej výstavbe CNG plniacich staníc na Slovensku.


ďakujeme za Váš čas, ktorý ste venovali čítaniu tohto článku,
uvidíme sa na cestách a Jazdite EKOnomicky.

Tím CNG Slovensko

Prázdny
Prázdny
Copyright © 2018 CNG Slovensko s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana osobných údajov. Webdesign vytvoril VIZUAL ®