Nemecký autoklub ADAC otestoval 112 vozidiel, výsledok vás zaskočí, elektromobil nevyhral

Nemecký autoklub ADAC otestoval 112 vozidiel. Potvrdil, že vozidlá na CNG sú najšetrnejšie k životnému prostrediu

Zdroj: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/ecotest/ecotest-ranking-sauberste-autos/

Nemecký "Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V." (ADAC) vo svojom "Ecoteste 2021" opäť potvrdil, že vozidlá na CNG sú najšetrnejšie k životnému prostrediu. Zo 112 vozidiel, ktoré automobilový klub testoval, sa Seat Leon TGI s pohonom na CNG a VW Golf TGI umiestnili na 1. a 2. mieste.

Medzi súťažiacimi boli nielen vozidlá na benzín a naftu, ale aj plne elektrické, plug-in-hybridné, LPG a vodíkové vozidlá. Niektoré z nich sú všeobecne považované za "vozidlá s nulovými emisiami". V ADAC Ecoteste sa však ku všetkým typom pohonu/palív pristupuje absolútne rovnako: uplatňuje sa prístup "well-to-wheel" pre celý proces spotreby energie "od zdroja paliva až po koleso", čím sa zohľadňuje aj uhlíková náročnosť zdroja energie. Skutočne technologicky neutrálny prístup.

V číslach: Pri verzii Seat Leon na zemný plyn bola nameraná spotreba 4,2 kg CNG/100 km a nízka hodnota 91 g CO₂/km. Tento výpočet vychádza zo CNG ponúkaného v Nemecku s 40% podielom bioplynu. Ak je podiel bioplynu vyšší, bilancia sa ešte zlepší. Rovnaké vozidlo ako TDI nedokáže držať krok a napriek nízkej testovacej spotrebe 4,7 l nafty/100 km uvoľňuje z výfuku 147 g "klimatických" plynov.

Nie je prekvapujúce, že výsledky modelov Leon TGI a Golf TGI sú tak blízko seba, majú rovnaký motor: v modeloch koncernu VW pracuje kvalitný 1,5-litrový benzínový motor s výkonom 96 kW/130 k. So 17,3 kg zemného plynu v nádrži je nameraný dojazd približne 400 kilometrov.

Tieto výsledky opäť pôsobivo dokazujú, že vozidlá na zemný plyn poháňané biometánom musia zohrávať úlohu pri dosahovaní dekarbonizácie cestnej dopravy. Európska legislatíva musí zakotviť tieto environmentálne výhody v rámci obnoviteľných palív, ako je biometán, napríklad prostredníctvom tzv. "systému kreditov pre obnoviteľné palivá".

Zdroj: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/ecotest/ecotest-ranking-sauberste-autos/

Zdroj: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/ecotest/ecotest-ranking-sauberste-autos/

Prázdny
Prázdny
Copyright © 2018 CNG Slovensko s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana osobných údajov. Webdesign vytvoril VIZUAL ®