Nová ŠKODA Octavia G-Tec 4 generácie na zemný plyn dostupná na Slovensku

Pohon na CNG spojený s motorom 1.5 TSI a unikátnym Millerovým cyklom udáva nový trend. Dojazd 500 km na CNG a spotreba do 4kg/100km.

Dostupnosť 4 generácie Škoda Octavia, s rovnakým motorom ako bude v Seat Leon a VW Golf, môžeme očakávať na Slovenskom trhu do konca roka 2020 v prevední liftback a kombi. Konfigurátor Škoda Octavia G-Tec.

Pre mnoho ľudí a firem bude Octavia G-Tec zaujímavá už len tým, že pod kapotou pracuje štvorválec. Ide o motor 1.5 TSI s výkonom 130 koní, ktorý spaľuje CNG (stlačený zemný plyn) a benzín. CNG uchováva v troch tlakových nádobách umiestnených pod podlahou kufru a pod zadnými sedadlami. Objem kufru sa tak “jemne” zmenší na 455 litrov v liftbacku a 495 litrov pre verziu kombi. Spolu do novej Octavie “natlačíte” 17,33 kg CNG čo pri priemernej spotrebe 3,4 kg CNG / 100 km znamená dojazd až 500 - 550km čisto na CNG a ďalších 190 km na benzín. Tento dojazd dokáže prejsť Škoda Octavia aj vďaka premennému časovaniu sacích ventilov, ktoré umožňuje chod v tkzv. Millerovom spaľovacom cykle.

 

Bezpečnosť CNG vozidiel

CNG nádrže sú konštruované tak aby odolali extrémnym podmienkam. V nádrži je tlak približne 200 barov ale konštruované a certifikované sú až na tlak 600 barov. Vizuálne prehliadky CNG nádrží každé 4 roky prispievajú k dostatočnej prevencii proti mechanickým opotrebeniam a hrdzi. Detailnejšie informácie o bezpečnosti sa dočítate tu.

Minimálne využitie benzínu v CNG vozidlách

Octavia používa benzínový pohon minimálne. Najmä pri prvom štarte v dni, pri doplnení zemného plynu alebo pri štarte keď vonkajšia teplota klesne pod -10 °C. Prepínanie medzi jazdou na CNG a benzín je automatizované bez možnosti manuálneho ovládania vodičom.

 

 

Nezabúdajme na ekológiu CNG

Vďaka ekologickému spaľovaniu zemného plynu motor produkuje pri prevádzke približne o 25% nižšie emisie CO2, spaľovaním BIOmetánu až 50 - 80% oproti benzínovému a dieselovému motoru. CNG produkuje minimálne emisie oxidov dusíka NOx a nevypúšta žiadne pevné častice/sadze. Emisie hluku sú nižšie až o 30%. Všetko o ekológii CNG nájdete tu.

Počet staníc na SR a v EU

Počet CNG plniacich staníc na Slovensku sa opäť prebúdza. Okrem našej iniciatívy CNG Slovensko a postupnou výstavbou staníc na Slovensku sputilo SPP projekt FUELCNG. Súkromný sektor taktiež ožíva a dopytuje súkromné CNG plniace stanice pre ich vozový park. 

CNG plniace stanice na Slovensku

CNG plniace stanice v Európe

Prepočet úspory na CNG

Ak máte CNG plniacu stanicu vo Vašom meste alebo blízkom okolí a najazdíte viac ako 15 000km ročne CNG predstavuje ideálnu alternatívu k benzínu/dieslu/elektro. TU si môžete vypočítať Vašu úsporu s jazdnením na CNG vozidle.

 

Autor: Michal Smolnický

Zdroj:https://www.garaz.cz/clanek/skoda-octavia-prihazuje-dalsi-verzi-tentokrat-na-plyn-21004295https://www.autosalon.tv/novinky/nova-auta/skoda-octavia-g-tec-dokazuje-ze-plyn-jeste-nerekl-posledni-slovo-na-plnou-bombu-ujedete-500-km

 

 

 

Prázdny
Prázdny
Copyright © 2018 CNG Slovensko s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana osobných údajov. Webdesign vytvoril VIZUAL ®