Záťažový test pre CNG vozidlo Škoda Octavia G-tec a SEAT Leon TGI

Po zrátaní všetkých nákladov na 1km prídeme k závratnej sume: Palivo (CNG + Benzín) = 0,051€/km, Pravidelný servis = 0,006€/km, Spolu = 0,057€/km

Záťažový test pre CNG vozidlo Škoda Octavia G-tec a SEAT Leon TGI

Sme veľmi radi, že pri momentálnom silnom lobingu elektromobility, stále narastá počet záujemcov o pohon CNG. P. Rasťo Chvala pripravil edukatívne video s množstvom údajov, ktoré nazbieral pri prevádzke vozidla SEAT Leon TGI a v spolupráci s českou taxislužbou Green Prague jazdiacou výhradne s CNG vozidlami, konkrétne Škoda Octavia g-tec.

Priblížme si najpodstatnejšie údaje z testu:

  • Jazdenie primárne v meste,
  • Nájazd približne 80 000km
  • Častokrát jazdenie s plným batožinovým priestorom

Jazda v meste so sebou prináša náročnejšie podmienky pre vozidlo, otestuje aj zadnú nápravu, ktorá je už tak viac zaťažená CNG nádržami. Od roku 2019 už výrobcovia preferujú nádrže vyrobené z kompozitných materiálov

 

  • Palivovým systémom prešlo cca 3,5 tony CNG
  • Viac ako 330 tankovaní CNG
  • mierna spotreba oleja cca 1/4 oleja medzi výmennými intervalmi ( do 15 000km )

Ekonomické výsledky z prevádzky:

 

CNG

Benzín

Spotreba

4,23kg/100km

0,09l/100km

Emisie CO2

118 g/km

2 g/km

Náklady

0,05€/km

0,001€/km

 

(pri cene 1kg CNG = 1,198€)

(Pri cene 1l 95 natural = 1,297€)

 

0,05€/km

0,001€/km

Spolu

0,051€/km

 

 

(pri cene 1kg CNG = 1,198€)

(Pri cene 1l 95 natural = 1,297€)

(50 litrová benzínová nádrž = 57 000km)

 

Celkové náklady na servis pri nájazde 77 031km

Vrátane pravidelného servisu a dolievania oleja:

500€ = 0,006€/100km

 

Po zrátaní všetkých nákladov na 1km prídeme k závratnej sume:

Palivo (CNG + Benzín) = 0,051€/km

Praidelný servis = 0,006€/km

Spolu = 0,057€/km

 

Výsledky sú získané z prevádzky primárne v meste, v prípade ak častejšie jazdíte mimo mesta, viete docieliť ešte nižšie náklady.( ceny palív sú podľa https://auto.sme.sk/natankuj/?submenu=priemerne_ceny a kurzu €/CZK 1€=25,56 CZK)

Viac sa dozviete vo videu:

ŠKODA OCTAVIA G-TEC s vyšším výkonom a predĺženým dojazdom

Nový silnejší motor 1,5 TSI s výkonom 96 kW (130 k) má s čistým a ekologickým pohonom na zemný plyn dojazd až 480 kilometrov.

 

  • Nový motor 1,5 TSI presvedčí prevádzkou na zemný plyn, šetrnou k životnému prostrediu
  • Výrazné zvýšenie výkonu na 96 kW (130 k) pri nízkych emisiách NOx a CO2
  • Tri nádrže na CNG ponúkajú pri pohone na zemný plyn dojazd až 480 km

 

ŠKODA obohacuje svoju paletu ekologických vozidiel s pohonom na zemný plyn. ŠKODA OCTAVIA G-TEC dostala nový, silnejší motor 1,5 TSI s výkonom 96 kW (130 k). ŠKODA OCTAVIA G-TEC, ktorá je k dispozícii výhradne v karosárskej verzii kombi a vo výbavových stupňoch Active, Ambition a Style, má s čistým a ekologickým pohonom na zemný plyn dojazd až 480 kilometrov. Na tento účel slúžia tri nádrže, do ktorých sa zmestí 17,7 kg CNG. Nádrž na 11,8 litra benzínu zabezpečí mobilitu aj v regiónoch bez plniacich staníc CNG.

Nový motor automobilu ŠKODA OCTAVIA G-TEC s objemom 1,5 litra disponuje výkonom 96 kW (130 k), čo je o 15 kW (20 k) viac, než u predchodcu. S variabilným časovaním sacích ventilov podľa Millerovho cyklu je motor veľmi efektívny. Vďaka pohonu na CNG sú emisie CO2 oproti prevádzke na benzín znížené o ďalších približne 25 percent, pri spaľovaní tiež vzniká výrazne menej oxidu dusičitého (NOx) a nevznikajú žiadne pevné častice. Tým ŠKODA OCTAVIA G-TEC spĺňa najnovšiu a najprísnejšiu emisnú normu EU6d-TEMP a predstavuje ekologickú alternatívu voči konvenčným palivám.

Zemný plyn ako ekologická prechodová technológia

Prírodný zemný plyn (CNG) poskytuje viac energie ako benzín alebo nafta. Je lacnejší, horí ticho a čisto. Ekologická bilancia sa výrazne zlepší, ak sa namiesto CNG spaľuje bioplyn z odpadových vôd alebo poľnohospodárskych produktov, či syntetický plyn. Ekologickú bilanciu možno ďalej zlepšiť, ak sa na výrobu plynu použije elektrická energia z regeneratívnych zdrojov. Plyn tak predstavuje akýsi most medzi fosílnymi palivami a elektromobilitou. Vozidlo na plyn sa pritom tankuje podobne jednoducho a pohodlne ako modely s benzínovým alebo dieselovým motorom.

Dojazd 480 kilometrov na čistý plynový pohon

Tri nádrže na CNG vo vozidle ŠKODA OCTAVIA G-TEC majú celkovú kapacitu 17,7 kilogramov. Jedna z týchto nádrží je umiestnená pred zadnou nápravou a je oceľová. Dve ďalšie sú umiestnené pod batožinovým priestorom a sú vyrobené z nového kompozitného materiálu, ktorý spája maximálnu bezpečnosť a nízku hmotnosť. Na čisto plynový pohon OCTAVIA G-TEC prejde zhruba 480 kilometrov. Po vyčerpaní CNG sa automaticky prepne do benzínového režimu a bude využívať palivo z nádrže s objemom 11,8 litra.

ŠKODA OCTAVIA G-TEC 1,5 TSI je k dispozícii vo výbavových stupňoch Active, Ambition a Style, exkluzívne v karosárskej verzii COMBI a so sedemstupňovou prevodovkou DSG. Navyše sú pre model G-TEC v rámci online služieb ŠKODA Connect k dispozícii aj funkcie Tiesňové volanie a Care Connect. Aplikácia ŠKODA Connect App ukazuje napríklad zostávajúci dojazd na CNG, benzín i celkový dojazd.

 

Zdroj:https://www.skoda-auto.sk/news/news-detail/skoda-octavia-g-tec-s-vyssim-vykonom-a-predlzenym-dojazdom

Prázdny
Prázdny
Copyright © 2018 CNG Slovensko s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana osobných údajov. Webdesign vytvoril VIZUAL ®