SEAT Leon na CNG dostal nový motor 1.5 TGI Evo s ešte vyšším výkonom a hospodárnosťou

Vyspelý motor 1,5 litra s Millerovým cyklom maximálne využíva výhody paliva CNG. Dômyselné uloženie troch nádrží na stlačený zemný plyn predĺžilo dojazd s CNG na 500km bez kompromisov v oblastiach praktickosti a prevádzkových vlastností. Nový SEAT Leon TGI EVO už od 18 300€ vrátane 5 ročnej záruky

SEAT ponúka od začiatku roku 2019 zdokonalenú verziu obľúbeného modelu Leon s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG). SEAT Leon TG Evo ma pod kapotou nový motor TGI 1,5 litra. Dojazd mimoriadne ekologického modelu predlžujú tri palivové nádže na CNG.

Nový Leon TGI Evo, vyrábaný vo fabrike SEAT v Martorelle, nadväzuje na úspechy modelov Leon TGI Evo a Leon ST TGI a zároveň prináša zdokonalenú techniku pohonu na CNG, ktorá ešte lepšie spĺňa požiadavky zákazníkov, a prispeje tak k ďalšiemu rozšíreniu vozidiel s týmto alternatívnym pohonom. SEAT je lídrom trendu, ktorý smeruje k vozidlám na CNG. Od januára rozširujú ponuku nové modely Leon TGI Evo  Leon ST TGI Evo.

Obidve verzie poháňa vyspelý štvorválec 1,5 litra s preplňovaným turbodúchadlom a priamym vstrekovaním. Konštrukčným základom inovatívnej hnacej jednotky je zážihový motor TSI rovnakého zdvihového objemu.Variant na CNG disponuje vyspelým systémom STOP-ŠTART, najnovšou generáciou výfukového turbodúchadla s variabilnou geometriou rozvodových lopatiek a spaľovacím procesom, ktorý využíva výhody Millerovho cyklu. Výsledom je maximálna hospodárnosť v spojení s vynikajúcimi výkonnými parametrami.

Novo skonštruované vnútorné komponenty motora sú prispôsobené požiadavkám prevádzky na CNG. Piesty s upraveným dnom dostali povrchovú úpravu s obsahom chromu a niklu, vystužené sedlá ventilov sú odolnejšie voči opotrebeniu a nové umiestnenie ventilov optimalizuje prechod zmesi do centrálnej časti spaľovacieho priestoru. 

Leon TGI Evo dosahuje najvyšší výkon 130 koní pri 5000 otáčkach za minútu – to je o 20 koní viac ako predchodca so zdvihovým objemom 1,4 litra a maximálneho krútiaceho momentu 200Nm medzi 1400 a 4000 otáčok za minútu. Zákazníci majú na výber šesťstupňovú manuálnu prevodovku alebo sedemstupňovú dvojspojkovú prevodovku.

Rovnako ako ostatné modely na CNG s produktovej rady SEAT používa aj Leon TG Evo benzín iba ako alternatívne palivo po vyprázdnení palivových nádrží na CNG. SEAT Leon TGI Evo má však teraz tri palivové nádrže na zemný plyn s väčšou celkovou kapacitou na CNG. Dve z troch nádrží na CNG majú pri tom inovatívne ľahkú konštrukciu z kompozitu, ktorý je vystužený uhlíkovými vláknami. So zásobou 17,7 kg stlačeného zemného plynu má Leon TGI Evo dojazd 500 km v režime na CNG. Automatický prechod na spaľovanie benzínu predĺži dojazd o 150 km.

Leon TGI Evo ponúka čistejšie emisie, a ešte výhodnejší pomer cena/výkon. V porovnaní s ostatnými palivami umožňuje CNG výrazne hospodárnejšiu prevádzku. V jednom kg CNG je obsiahnuté rovnaké množstvo energie ako v 2 litroch LPG, 1,3 litra nafty alebo 1,5 litra benzínu.

Motor

1.5 TGI Evo

Počet válcov/ventilov

4/16

Zdvihový objem

1498 cm3

Vŕtanie/zdvih

74,5 mm/85,6 mm

Kompresný pomer

12,5:1

Max. výkon

130 k

Max. krútiaci moment

200 N.m

Najvyššia rýchlosť

205 km/h, 199 km/h (DSG)

 

SEAT sa zameriava na stlačený zemný plyn, pretože sa jedná o osvedčenú technológiu, ktorá uspokojí požiadavky širokej verejnosti. SEAT je európska značka s najrozsiahlejšou produktovou radou vozidiel na CNG, predávaných vo viacerých krajinách, vrátane Španielska, Nemecka, Talianska a Českej republiky. SEAT tým významne prispieva k znižovaniu emisí CO2 a NOx. Výhodou pre zákazníkov je okrem ekologického prínosu aj citeľná úspora nákladov na palivo. Doba doplňovania paliva aj náklady na kúpu vozidla sú pri tom podobné ako pri automobiloch na naftu alebo benzín.

Leon TGI Evo sa bude dodávať nielen vo výbavových verziách „Reference“ a „Style“, ale aj s výbavou „FR“ a „Xcellence“. Na Českom trhu je možné nový model Leon TGI Evo objednávať od začiatku januára 2019, na Slovensku o tom budeme informovať, a to v obidvoch verziách karosérií. Päťdverový hatchback s výbavou „Reference“ stojí približne 18 300€ vrátane päť ročnej záruky s obmedzením na 100 000km. Cena rodinného kombi Leon ST TGI Evo „Reference“ bola stanovená na približne 19 400€ vrátane päť ročnej záruky s obmedzením na 100 000km. 

SEAT týmto novým modelom rozširuje svoju komplexnú produktovú radu vozidiel na CNG, ktorá sa vyznačuje nižšími emisiami a prevádzkovými nákladmi, a súčasne ponúkajú vyspelú techniku, vynikajúce prevádzkové vlastnosti a elegantný vzhľad. 

(zdroj:http://autoperiskop.cz/leon-na-cng-dostal-novy-motor-1-5-tgi-evo-s-jeste-vyssim-vykonem-a-hospodarnosti/)

Prázdny
Prázdny
Copyright © 2018 CNG Slovensko s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana osobných údajov. Webdesign vytvoril VIZUAL ®