Nová Škoda OCTAVIA

Škoda už pred oficiálnou premiérou novej Octavie zverejnila celkom podrobné informácie o motoroch, ale aj nových prvkoch interiéru.

Po zverejnení prvých skíc novej Octavie, ktorá sa dosť výrazne podobá na Superb, ukazuje česká automobilka aj verziu kombi. V tomto prípade už zverejnila reálne fotografie maskovaného modelu. Na celkový dizajn si spravíme názor neskôr po oficiálnom odhalení, teraz sa môžeme sústrediť na prvé dôležité informácie o českom modeli.

OCTAVIA je srdcom, ikonickým modelom a zároveň najpredávanejším modelom značky ŠKODA. Pri príležitosti 60. výročia predstavuje spoločnosť ŠKODA AUTO novú verziu svojho bestselleru. Štvrtá generácia vozidla ŠKODA OCTAVIA narástla vo všetkých rozmeroch a je tak dlhšia a širšia než predchádzajúce generácie. Ponúka tiež ešte väčší batožinový priestor. Vďaka novému dizajnovému jazyku značky ŠKODA pôsobí OCTAVIA ešte emotívnejšie. Úplne nový koncept interiéru kombinuje skvelú funkčnosť a jedinečný priestor s kvalitnými materiálmi a premyslenými dizajnovými prvkami. Inovačnú silu značky ŠKODA v triede kompaktných vozidiel potvrdzuje mnoho nových možností konektivity a asistenčných systémov. Vozidlo tiež ponúka veľmi dobrý pomer ceny a úžitkovej hodnoty

Technické parametre

Škoda Octavia vždy vynikala priestorom a inak tomu nebude ani v prípade štvrtej generácie. S dĺžkou 4 689 mm je kombi o 22 mm dlhšie, liftback o 19 mm. Šírka narástla o 15 mm na 1829 mm a rázvor náprav s dĺžkou 2 686 mm ostal zachovaný. Z väčších rozmerov budú ťažiť cestujúci vzadu, ktorí získajú až o 78 mm viac miesta pre kolená. Objem kufra Octavie kombi narástol na 640 l, liftback ponúkne rovných 600 l priestoru. Fotografie interiéru nemáme k dispozícii, ale zásadnou novinkou bude dvojramenný volant s chrómovou ozdobnou lištou. Priamo z volantu možno ovládať 14 rôznych funkcií pomocou tlačidiel a nových otočných ovládačov v chrómovom vyhotovení. Nový dizajn dostane aj stredová konzola, výplne dverí a horizontálne členená palubná doska. Po prvýkrát sa do Octavie dostanú ergonomické sedadlá šetrné k chrbátu, príplatkové športové sedadlá zas budú odeté priedušnou látkou ThermoFlux.
 

Digitálna doba priniesla 10-palcové displeje

V moderných autách vyhráva digitálny svet nad analógovým, preto nasadenie troch 10-palcových displejov nie je prekvapením. Prvým z nich je digitálny prístrojový panel, dopĺňa ho dotykový displej multimediálneho systému a novinkou pre Octaviu je head up displej. Priamo na čelnom skle si tak šofér môže zobraziť základné informácie ako rýchlosť, ale aj údaje z navigácie. Aj slovné spojenie LED Matrix svetlomety používame v súvislosti s Octaviou po prvýkrát. Vďaka kamere rozozná Octavia ostatné vozidlá, ale i osoby a objekty s reflexnými prvkami a prispôsobí tomu osvetlenie priestoru zhasínaním/rozsvecovaním jednotlivých segmentov svetiel.

G-TEC: Variant s pohonom na zemný plyn

Aj štvrtá generácia modelu OCTAVIA bude dostupná vo variante G-TEC s veľmi ekologickým motorom na zemný plyn. Emisie CO2 sú tak znovu o približne 25 % nižšie ako pri prevádzke na benzín. Vozidlo tiež produkuje oveľa menej oxidov dusíka (NOx) a nevypúšťa žiadne sadze. Motor 1,5 TSI s pohonom na zemný plyn má výkon 96 kW (130 k). Celková kapacita troch nádrží na zemný plyn je 17,7 kg. V prípade potreby je kdispozícii nádrž na benzín o objeme  9 l. Obe karosárske verzie vozidla OCTAVIA G-TEC sú ponúkané so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, alebo sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG.

 

Zdroj:https://www.skoda-auto.sk/news/news-detail/nova-skoda-octavia,https://auto.sk/clanok/2594-skoda-ukazala-maskovanu-octaviu-kombi-priestorovo-narastie

 

Nová Škoda OCTAVIA - galéria fotiek

Prázdny
Prázdny
Copyright © 2018 CNG Slovensko s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana osobných údajov. Webdesign vytvoril VIZUAL ®